Talentarbeidet i Vålerenga begynner å høste frukter. Flere spillere har debutert i Toppserien og det har vært gode prestasjoner gjennom hele sesongen.

I korte trekk består talentsatsingen i jentesiden i Vålerenga Fotball av en J19 tropp og en J16 tropp. Fra året som har vært sitter jentene igjen med ikke mindre enn følgende resultater:

 • 1. plass i Girls Elite Cup, Växjö 2018
 • 1. plass Norway Cup J17-elite 2018
 • 1. og 3. plass Kurland Cup 2018
 • 2. plass Lillehammer Cup 2018
 • 3. plass Gothia Cup 2018
 • Seminfinale J16-NM

Hovedtrener Kenneth Østerås kan fortelle om en sesong som har vært utrolig bra og nevner også lagets egne mål før sesongstarten  2018.

Trener Kenneth Østerås i aksjon på sidelinjen. Foto: Morten M. Larød

– Laget selv hadde målsetting om å gjøre det best mulig i Girls Elite Cup i Växjö, Gothia Cup, Norway Cup, Telenor cup J16 og Telenor cup J19 (NM), og med resultatene på bordet kan man si de har innfridd ganske godt, forteller Østerås.

I tillegg har også fem spillere fra rekruttlaget spilt kamper for A-laget, hvorav tre hadde sine debuter i Toppserien i år. Disse er:

 • Celin Bizet Ildhusøy
 • Emilie Østerås
 • Kine Fløtre – debut
 • Tine Celine Karstensen – debut
 • Mia Rostad Huse – debut

I tillegg har 2 spillere deltatt på treningskamper for damelaget og flere har også vært med på treninger.

Evaluering av sesongen

Som nevnt har rekrutt hatt et år med mange fine prestasjoner. Hovedtrener Østerås deler litt av hans evaluering for sesongen 2018.

– Det har vært en bra sesong der vi har tatt nye skritt i forhold til i fjor. Vi har også hatt en stor treningsgruppe der alle spillere har fått bidratt i årets sesong, og viktigst av alt denne sesongen er at mange av jentene har tatt nye steg som fotballspillere. Da både på høyeste nivå og de som kommer under der igjen.

Rekruttlaget/J19 består av 30 spillere fra 15-19 år. Disse spiller i hovedsak for Vålerenga 2 (rekruttlaget) i 2.divisjon kvinner og i J19 serien i 1.divisjon. i tillegg deltar flere spillere og i NM J19 og NM J16, samt diverse Elitecuper. Alle spillere som er gamle nok har også fått kjenne på seniorfotball gjennom året. Både i 2 divisjon og 3 divisjon.

– I seriespillet er målsettingen å gi spillere i junioralder erfaring med senior fotball, og videre kjempe i toppen i J19 1 div. I J19 NM tapte vi hårfint mot Klepp i kvartfinalen og i J16 NM overrasket vi oss selv med å komme til semifinalen. Der ble det tap mot et fysisk og tøft Kolbotn lag, forteller hovedtrener Østerås.

Høydepunkt i Sverige

Med mange høydepunkt og gode prestasjoner får Østerås en vanskelig oppgave da vi ber ham om å nevne ett høydepunkt han syns var ekstra stas.

– Høydepunktene er mange fra årets sesong! Vi tok seieren for andre året på rad i Norway cup – denne gangen i eliteturneringen hvor det ble hele 7-0 over Kolbotn i finalen. Men spesielt var seieren i Girls Elite Cup J17 i Xäxjö sterkt av oss. Det var jo også et av målene til jentene før sesongen startet. Det smakte godt!

Vålerenga – vinnere av Norway Cup J17 Elite 2018. Foto: Morten M. Larød

Han forteller videre,

– Der var mange av de beste svenske lagene med i tillegg til to av Danmarks beste lag. Her må jeg også nevne at Midtjylland FC, som vi slo i semifinalen, hadde 7 danske landslagsspillere og har et hel-profft apparat rundt talentsatsingen sin! Kvaliteten på denne turneringen var noe av det beste jeg har sett i en turnering noen gang. Så å klare å ta gullet hjem er vi veldig fornøyde med. En kjempeprestasjon av jentene, og en god mulighet til å hente referanser på hvor nivået ligger på de beste spillerne i Norden.

Like muligheter

Med 2018 sesongen nå liggende bak seg, ser hovedtrener frem til en ny sesong med rekruttjentene. Han presiserer også at det er plass til flere spillere som har motivasjon, vilje og ambisjoner om å spille Toppseriespill.

– I 2019 skal vi fortsette å utvikle de spillerne vi har, samtidig som vi har plass til nye talenter. Vålerenga har nå fått rigget et apparat som vi mener er riktig for å utvikle spillere. Vi ønsker at de spillerne som har ambisjoner om å jobbe hardt for å etablere seg i Toppserien og på ulike landslag kommer til oss.

I går kunne vi lese om landslagsspiller Emilie Haavi som drømmer om at jenter skal ha de samme mulighetene og forutsetningene for å satse 100 prosent på idretten. Østerås er tydelig på at det nå er mulig i Vålerenga.

– Vi i Vålerenga ønsker at det skal være mulig å satse på fotball som jentespiller også. Som klubb tar vi dette på alvor og er med på å utjevne forskjellen på om du er gutt eller jente i forhold til muligheter for å satse på fotball i ungdomsårene, og ikke minst fortsette å satse som ung seniorspiller. Dette vil gi gode resultater på sikt. Vålerenga har skapt gode resultater og gjort mye riktig med utviklingsavdelingen på guttesiden de siste årene. Det beste som har blitt gjort der tar vi med oss og tilpasser det til jentesiden, avslutter en fornøyd Kenneth Østerås