Hvem er spillerne? Hvordan gikk den første sesongen og har de noen supporterskare?

Teksten er skrevet av Olav Ramstad, United supporter og groundhopper.

Onsdag 31. juli er det klart for en historisk begivenhet på Intility Arena, da Manchester United Women kommer på besøk.

Det er første gang verdens største fotballklubb gjør dette på kvinnesiden og det er ei heller ikke arrangert lignende treningskamper av internasjonalt kaliber for et norsk damelag tidligere.

KJØP BILLETTER HER!

Oppstart

28 mai 2018 ble det offentlig kjent at Manchester United skulle starte med eget damelag igjen, etter å ha vært uten damelag siden 2005. Manchester United Women skulle starte på nivå 2, Championship, og spille sine kamper på Leigh Sports Village som er ca 1 time fra Manchester, der U23 og juniorlaget til herrene spiller sine kamper.

8 juni ble Casey Stoney MBE bekreftet som Uniteds første manager. Stoney kom fra jobben som assistent til Phil Neville på det engelske landslaget. Hun har en meget lang karriere og er en av de mest kjent spillerne i England med 130 kamper for det engelske landslaget fra 2000 til 2017. Der var hun kaptein i flere år var hun kaptein og spilte på laget som tok bronse i VM 2015.

Mellom 1999 og 2017 spilte hun for flere store klubber inkludert Arsenal, Chelsea og Liverpool. Hun vant 12 trofeer i løpet av sin spillerkarriere.

Troppen

I begynnelsen av juli ble den første troppen offentliggjort og Stoney kunne presentere en sammensatt tropp bestående av engelske og skotske spillere. Flere av disse var unge og lovende spillere med erfaring fra yngres landslag. Manchester United har hele tiden hatt en egen ungdomsavdeling for spillere opp til 16 år, og 8 av spillerne fra fjorårssesongen hadde en fortid fra ungdomsavdelingen.

Keeperen, 35 år gamle Siobhan Chamberlain og forsvareren Alex Greenwood, var de mest etablerte spillerne som ble hentet inn. Begge kom fra Liverpool og har mange kamper for det engelske landslaget. Alex Greenwood ble utnevnt til kaptein og spiller fortsatt for England.

Imponerende målforskjell

Lagets første kamp var borte mot Liverpool i ligacupen. Den vant United 1-0 og målscorer var skotske Lizze Arnot som kom fra Hibernian.

Suksessen fortsatte gjennom året. United ble seriemester i Championship og rykket opp til det øverste nivået –  Womens Super League (WSL) –  der de skal spille neste sesong.

United fikk kun ett tap og en uavgjort i løpet av sesongen og kunne vise til imponerende 98 scorede mål og kun 7 innslupne i Championship.

Durham var eneste lag som tok poeng fra United. United kom til semifinalen i ligacupen og kvartfinalen i FA-cupen, de ble slått ut av henholdsvis Arsenal og Reading, begge blant topplagene i WSL. I begge cupene vant United over flere av lagene i WSL.

I løpet av sesongen ble fire spillere fra United kåret til månedens spiller i Championship.

  • I september ble det Lauren James som fylte 17 år samme måned og som kom fra Arsenal.
  • I november var det Mollie Green som kom fra Everton
  • I februar Ella Toone som kom fra Manchester City
  • I mars Katie Zelem som spilte en sesong i Juventus før hun kom til United. Hun er blant de med en fortid fra ungdomsavdelingen i United.

Supportere

Det har gjennom sesongen blitt organisert en egen supportergjeng som spesielt følger damelaget. De kaller seg for BarmyArmy og er aktive både på hjemme og bortekamper. Engasjementet har blitt større og større for hver kamp, og nå arrangerer de blant annet turer til bortekamper. Både manageren og spillerne nevner ofte i intervju hvor spesiell de finner støtten fra disse supporterne.

De har laget sanger til alle spillerne og manageren og er med å skape meget god stemning på alle kamper.

Følges i sosiale medier på:

  • Twitter: @barmyarmyMUWFC
  • Instagram: barmyarmyMUWFC

Man Utd Women kan følges på:

  • Twitter: @ManUtdWomen
  • Instagram og Facebook: manutdwomen


Fakta fra den første sesongen

United hadde 4835 på første hjemmekamp i ligacupen mot Reading, og deres snitt tilskuertall i Championship var med litt over 2000 det høyeste av alle lag i Championship og WSL.

Toppscorer første sesong var Jess Sigsworth med 17 mål. Dette var andre år på rad hun ble toppscorer på nivå 2, første året var det for Doncaster Belles.

Katie Zelem ble den første som ble tildelt prisen for årets spiller på damelaget på Uniteds galla ved sesongslutt.

Lauren James ble den yngste spilleren til å spille for United Women, hun var 16 år 324 dager når hun spilte i ligacupen mot Liverpool

Midtstopperen Mille Turner som kom fra Bristol City var den eneste spilleren som spille alle kamper og samtlige minutter gjennom sesongen. Ella Toone var den eneste andre som spilte i alle kamper.

I løpet av sesongen hadde fansen et veddemål gående, der en supporter med langt skjegg skulle ta skjegget hvis forsvareren Martha Harris, som kom fra Liverpool, scoret i løpet av sesongen. Hun scoret i siste bortekamp og etter at kampen var slutt kom hun bort med barberutstyr slik at han kunne oppfylle løftet.

3 spillere som spilte for Manchster United sist sesong er i Fotball-VM denne sommeren. Det er Alex Greenwood for England og forsvareren Kirsty Smith (som kom fra Hibernian) og Lizzie Arnot for Skottland

United har etter sesongen så langt signert 3 spillere. Abbie McManus som kom fra Manchester City og spiller på det engelske landslaget, Jackie Groenen spiller på Nederland og kom fra Frankfurt og Hayley Ladd (Wales) som kom fra Birmingham.

Jackie Groenen er første spiller utenfor UK som vil spille for Manchester United Women, hun er med Nederland til VM og var med på å vinne EM i 2017.

Her finner du klubbens hjemmeside.