Vålerengas juniorjenter imponerte stort i et sterkt selskap under Gothia cup forrige uke.

Som en «stolt gammal tradisjon» har Vålerengas juniorjenter brukt Gothia Cup som oppkjøring til høstsesongen. Turneringen som går av stabelen i Gøteborg er en av verdens største cuper med lag fra hele verden.

I fjor endte det med et forsmedelig tap i semifinalen og i år var målsettingen derfor å gå hele veien til finalen. Vålerengas talent- og rekruttlag har bitt godt fra seg ved flere cuper og turneringer, og vant i vinter Lillehammer Cup.  I troppen finnes spillere født fra 1999 – 2004, hvorpå flere også har gjort sine debuter for A-laget.

Veien til finalen

I gruppespillet møtte hovedstadsjentene Näsets SK/IF Väster, Wizard FC og Umedalens IF som ble beseiret med henholdsvis 3-0, 2-0 og 13-0, hvilket ga småpene 18-0 i målforskjell før sluttspillet tok til.

Der slo jentene Falköpings KIK 2-0 i 1/16-delsfinalen, og i den påfølgende 1/8-delsfinalen ventet Damallsvenskans-laget Djurgården sine juniorer. «Stockholmstjeiorna» måtte imidlertid se seg slått 2-0 av Oslo-jentene, som imponerte med godt spill i begge ender av banen.

I kvartfinalen ble det en neglbitende affære mot Amerikanske Dallas Texas Soccer Club. Etter full tid og ekstra omganger ble det følgelig straffesparkkonkurranse. Der ble vikarierende keeper Lea Høiness (i utgangspunktet angrepsspiller) og Selma Saastad, som tok den avgjørende straffen, tungen på vektskålen for at det ble semifinale senere samme ettermiddag.

Danske Team Odense var laget som måtte slås for at finaledrømmen skulle bli en realitet, og i den tette bataljen som utspilte seg på Bravida Arena i Gøteborg var det Vålerenga som trakk det lengste strået, med Tine Celine Karstensen tidlige og eneste mål i kampen.

Hovedtrener Kenneth Østerås trakk i ettertid dette frem som lagets beste kamp i turneringen.

– Jeg synes Team Odense var det beste laget vi møtte. De hadde flere danske landslagspillere og var meget gode.

Finalen

I finalen ventet Gøteborgs DFF som motstander. «Hjemmelaget» hadde feid all motstand tilside i både gruppespillet og sluttspillet, hvor deres minste seier var 3-1 over Hammarby IF i 1/8-delsfinalen.

Kampen ble spilt foran flere tusen tilskuere på Gamla Ullevi som fikk se et Vålerenga-lag som hang bra med fra start, men en pasningsglipp i bakre rekker førte svenskene opp i en ledelse som holdt seg til pause. Dessverre klarte aldri Vålerenga å redusere og istedenfor var det Gøteborgs DFF som økte til 2-0 og kunne til slutt «stikke av» med pokalen.

– Vi starta finalen bra, og hang bra med. Etter vi fikk 1 og to mål imot ble det vanskelig. Vi prøvde å mobilisere, men det var tomt for krefter, forteller Kenneth Østerås som tror «hjemmefordelen» hadde en innvirkning på utfallet i finalen.

– De var selvfølgelig et godt lag, men at Gøteborg DFF kunne sove og spise hjemme hadde nok en innvirkning på kampen. Vi hadde en tøffe sluttspillkamper mot gode lag som kostet mye krefter, og da gjelder det å kunne restituere riktig mellom «slagene».

Stolt av jentene

Finaletapet til tross, Østerås var svært godt fornøyd med lagets innsats og fullroste jentenes mentale innstilling.

– Jeg er veldig stolt av jentene. Vi har hatt tøffe kamper hele turneringen, og det krever enormt mye mentalt å holde fokus når disse kommer så tett. Det er korte omganger så det er viktig å unngå mål i mot. Vi var meget gode defensivt og slapp kun inn ett mål før finalen. Det er surt nå, men om en stund vil nok jentene kunne glede seg over at vi kom til finalen.

Ros gir også Østerås til opplegget og kvaliteten på turneringen i Gøteborg.

– Gothia Cup er en turnering med god kvalitet. Det kan være at man får ymse motstand i innledende runder, men når sluttspillet drar seg til er det høy kvalitet på lagene vi møter, så det er mye å ta med seg fra turneringen. Rammen rundt finalen er også veldig bra, hvor jentene får godt utbytte av å oppleve og følge på presset i en slik setting. Det er masse folk, det er stress, det er venting. Det er masse lyd og de hører ikke beskjeder fra trener, og må stole på seg selv. Alt dette er veldig lærerikt for oss.

Kine Fløtre var en av spillerne med Toppserieerfaring på laget og midtbanespilleren skrøt av sine lagvenninner.

– Jeg synes vi gjør en god turnering, jobber hardt for hverandre og viser en veldig lyst til å vinne. Da er det selvfølgelig surt å tape, men det var til syvende og sist en god prestasjon. Dessverre var det lite energi å hente frem i finalen og Gøteborg var det beste laget. Alt i alt er jeg stolt over det laget presterte, forteller 17-åringen som også ønsker å rose støtteapparat og tilreisende foreldre.

– Kenneth og støtteapparatet gjør utrolig mye for å legge ting tilrette for oss spillerne. De skal uten tvil ha sin del av æren for prestasjonen.