Etter ei bekmørk Vålerenga-helg var det Vålerengas damer som fikk oppgaven med å tenne lyset i enden av tunnelen.

Selv sola ville bidra med sitt, da den lot sine siste stråler mot Intility-matta frembringe en regnbue gjennom banemannskapenes vanntifo.

Og idet vår nærmeste stjerne trakk seg beskjedent tilbake bak kontorfløya i 5. etasje, åpenbarte nye lyskilder seg da våre nye stjerner sørget for at tre lysende pokaler tok plass blant de 279 frammøtte.  Vålerengas J17-lag skulle få sin fortjente hyllest i pausa etter sin tredje strake triumf i Norway cup, og flyttet for anledningen premieskapet til hovedtribunen på Valle.

Lysende framtid og skinnende pokaler inspirerte tydeligvis også A-lagets jenter, og aller mest dama fra cupens hjemland, Natasha Dowie. For matchvinneren fra FA-cupfinalen i 2010 vet hva cupspill handler om, og i dag var briten ustoppelig.

• 1-0 (23.29) Natasha Dowie (Victoria Ludvigsen, Ajara Njoya):

Vålerenga-angrepet gikk på skinner. Ajara Njoya var kvinnen som ledet oss ut av mørket, og fant Victoria Ludvigsen med en t-banepasning mellom to Avaldsnes-legger. Et silkemykt nord-norsk touch senere kunne Dowie se den lysende glipen mellom vinkelen og en nyzealandsk keeperhanske foran seg. Og en britisk toppscorer kan sin «mind the gap». Ballens endestasjon: Høyre kryss.

• 2-0 (28.15) Natasha Dowie (Dejana Stefanovic, Ingrid Søndenå):

Neste t-banevogn hadde ennå ikke rukket å gå fra Helsfyr før Dowies målinnstinkt igjen førte henne til riktig posisjon. Etter luftig pasningsspill rakk ballen så vidt en snartur nedom jordens overflate før Dowie, med lysets hastighet, sendte ballen i mål på halv volley ved venstre stolpe.

• 3-0 (78.13) Natasha Dowie (Celin Bizet Ildhusøy):

«Cubafoten» tok i bruk hodet da hun spilte Dowie fri i bakrommet. Lysluggen forsøkte først å fyre av til høyre for keeper uten hell, men fanget opp returen, og i venstre fil gikk alt så mye bedre, og briten hamret inn sitt åttende mål på 3 kamper i cupen.

Cuphelten kjempet i dag for å nå en finale hun selv ikke får spille. 5 kamper gjenstår av låneavtalen før Dowie vender tilbake til australsk fotball, men Vålerengas trener kunne fortelle at det ikke var vanskelig å motivere spissen.

– Nei, Natasha er proff og sulten, sulten på å skåre. Dette er i det hele tatt ikke en gjeng som er vanskelig å motivere.

Tremålsskåreren selv sier at hun inderlig gjerne ønsker at lagkameratene skal få oppleve cupfinale, og at det var fantastisk å vinne.

Hovedtreneren var ikke mindre fornøyd:

– Deilig å vinne. Vi fremstår solid i dag. Vi har veldig god struktur, Avaldsnes kommer lite til. Vi har jobba mye med struktur og balanse, så gøy at det gir resultater.
Monica Knudsen er vant med at en fotballsesong skal avsluttes med cupfinale.

Hun har nesten mistet tellingen på hvor mange finaler hun har vært i som spiller og trener. Nå håper hun å også få oppleve det i Vålerenga, og har satt av cupfinalehelga i kalenderen. Siste hinder på veien dit finner sted i Bergen, der Arna-Bjørnar må slås.

Og om en cuphelt forsvinner, vitner tre pokaler fra Norway Cup allikevel om ei framtid på Vålerenga som ser lys ut.

Høydepunkter

Les også

Denne saken handler omA-LAGET, , , , , , ,