Det sies å være et menstabu i idretten, men da det kan ha en innvirkning på treningshverdagen, ønsker Vålerengas damelag å belyse temaet.

(Les rådene nederst i saken).

Det er ingen hemmelighet at menstruasjon er noe alle kvinner opplever i livet, så også i fotballen og idretten. Ei heller er det en hemmelighet at dette er noe som ikke snakkes så ofte om i det offentlige rom.

Av den grunn har varemerket Libresse etablert «#mensutfordringen» for å utfordre flere lag og klubber til å snakke mer åpent om tematikken.

Andrine Tomter utdyper hvorfor Vålerengas damelag tok utfordringen.

– Dette er et viktig tema å ta opp. Ikke fordi «alle» trenger å snakke om mensen hele tiden, men det er et faktum at det har en innvirkning på oss og andre kvinnelige idrettsutøveres treningshverdag. Og det er ikke så sikkert at alle unge spillere, trenere eller idretts-foreldre har den kunnskapen som trengs, forteller venstreback Tomter, som er glad for at det nå kommer mer informasjon frem i lyset.

Før jul publiserte NRK nemlig en sak om USAs, som vant fotball-VM i fjor sommer. De kunne røpe at en del av «suksessoppskriften» var å tilpasse spillernes treningsopplegg den månedlige syklusen.

I tillegg peker forskere på at det er en større skaderisiko ved trening med PMS (premenstruelt syndrom), på grunn av at kroppens balanse er litt dårligere noen dager før og noen av de første dagene med mensen.

– Slike opplysninger er viktig å vite og for å være litt konkrete har vi derfor definert tre råd vi tror det er viktig å huske på i en fotballgarderobe, avslutter Tomter.

Vålerengas tre råd er som følger:

1. Ufarliggjør det! Mensen er noe alle jenter får og kan kjenne seg igjen i. Snakk om det i garderoben.

2. Lytt til kroppen og tilpass treningen!  Det går fint å trene med mensen, men det er lov å si i fra hvis plagene blir for store.

3. Ha alltid bind og tamponger tilgjengelig i garderoben eller med i lagbagen på bortekamper.

Les mer om temaet på https://mensutfordringen.no/