Vålerenga er 1 av 12 utviklingsklubber på jentesiden i Norge og arbeidet har kommet godt i gang.

Hovedtrener Kenneth Østerås er den med desidert lengst fartstid fra jentesatsingen i Vålerenga, som han har vært en del av siden 2017.

– Det har skjedd mye de siste årene og det har blitt gradvis bedre og bedre. I år føler jeg vi har kommet et langt steg fra i fjor, med gode verktøy på plass og Monica som utviklingssjef har fått satt ting mer i system. Vi har fått en så bra stab at vi i langt større grad klarer å følge opp jentene individuelt og gå enda mer inn på utviklingsmålene deres og pushe dem mer på det, på hver eneste trening.

– Det største målet er at vi utvikle jenter til å bli så gode at de går opp på A-laget. Men veien dit er lang og det er et trangt nåløye, så for oss er det like viktig å utdanne jentene i hva det vil si å være toppidrettsutøver og komme i gang med å ta ansvar for egen utvikling og at de jobber godt og jevnt over tid, slik at de kan bli så bra som de har forutsetninger til. Lykkes vi med det, så er mye gjort, forklarer J19-treneren.

Celin Bizet Ildhusøy i aksjon for J19 i 2018
Foto: Morten Mitchell Larød

Totalt har 7 spillere fra J19-avdelingen fått spille A-lagskamper i løpet av de tre siste sesongene. Østerås tror det vil komme flere.

– Vi har vært en god gruppe med jenter de siste årene. Noen har hatt en så god utvikling at de har blitt plukket opp på A-stallen, det er vi veldig fornøyd med. Men det gjør også at vi har plass til flere jenter.

– Bygge et system for like muligheter

Monica Knudsen har som utviklingssjef det overordnede ansvaret for å sy sammen et helhetlig opplegg. Hun mener progresjonen er god.

– De siste par årene har vi fått jobbet bra med staben rundt laget. Vi har nå med keepertrener og Tommy Berntsen er tett på som toppspillerutvikler. Samtidig jobber vi også veldig med å få den individuelle oppfølgingen for hver enkelt spiller. Der har vi brukt XPS som verktøy og plattform, og det gjør at spillerne får en helt annen oppfølging enn tidligere. Vi føler vi har et godt miljø nå med utvikling i fokus, der det er en mulighet for spillere som har ambisjoner til å bli gode.

J19 vant Norway Cup i 2018. Foto: Morten Larød

– Det som er viktig for klubben er å bygge noe med høy kvalitet som kan vare over tid og at vi ikke er avhengig av personer, slik at den dagen Kenneth gir seg har vi et system som vi kan bygge videre på når vi får inn nye folk. Jeg tror det vi har gjort i år på utviklingsplaner og kapasitetsanalyser bevisstgjør spillerne i mye større grad og gjør at de lærer fortere, så jeg har veldig tro på det vi har satt i gang nå.

På guttesiden har det eksistert et godt opplegg over en årrekke, hvor klubben (sammen med Vålerenga Fotball Elite) blant annet har blitt kåret til «det beste akademiet i Norge». Det inspirerer utviklingssjef Knudsen.

– Vi har et klart mål om at det skal være like muligheter i klubben! Guttene hadde et 5-stjerners akademi i fjor, som vi også er veldig stolte av. De har gjort et utrolig godt arbeid over tid med Thomas Hasselgren i spissen. Jentene har ikke hatt det samme tilbudet, men vi har en klar ambisjon om at de skal kunne få denne samme fotballutdannelsen med høy kvalitet og ut av det kommer det til å komme gode spillere.

Ønsker du å vite mer om jentesatsingen i Vålerenga? Ta kontakt med Monica på monica.knudsen@vif.no 

Denne saken handler omREKRUTT, , , ,