Fotballklassikeren Vålerenga mot Rosenborg var ramme for den første semifinalen i kvinnenes cup. Det var tran mot karsk, kjerke mot dom, elbil mot Ascona, Nilsen mot Aleksandersen. Og når Vålerengas damer, lovlig sent, fant tilbake vinnerformelen i årets sesong, og beseiret RBK 4-0 må det være lov med noen lovord:

Skrevet av Hans Kristian Skaar

– Se høydepunkter nederst i saken.

Trønderloven

«Du bli’ tøffar enn toget om du hør’ på han Åge»

Gjennom århundrer har trøndere (som også navnet Trønde-lag spiller på) satt sin ære i å utvikle egne lover, gjerne på rim – den såkalte trønderloven. Enkle hverdagstips til hjelp når «følelsan, dæm slit i dæ» og du lurer på «ka framtida vil gi». Allerede på 1270-tallet kom kong Magnus VI til at det var på høy tid å revidere Trondhjems bylov, og skapte Nordens første landslov. Begivenheten tok noen år, og kulminerte i stor glede og festivitas, og Magnus fikk tilnavnet Lagabøte, lovforbedreren. Men 750 år senere demonstrerte Vålerenga behovet for en ny revisjon av trønderloven. Vårt damelag brukte bare 90 minutter på å parkere de trønderske naturlovene.

 

  • 1-0 «Det bli’ itj fart uten bart»: Agnete Nielsen (uass) (3).

Hun hadde knapt rukket å berøre ballen i kamp siden hun overrumplet LSK-forsvaret med sin store fart forrige helg, snappet et tilbakespill, og ble matchvinner. Bare to minutter var spilt da historien gjentok seg, og Agnete Nielsens temposkifte igjen skulle ta et forsvar på senga. Denne gang var RBK-keeperen offeret. – Jeg satt inn vanlig press, men det overrasket meg at hun gav seg selv så veldig god tid. Dermed benyttet Nielsen anledningen til å sette på turboen, og hundredelen etter at oppspillet forlot Kristine Nøstmos fot, var Vålerengas kleptoman på plass, strakk fram fotsålen, stjal ballen, og… – Da var det bare å se ballen rulle stille og rolig mot mål. Men Nielsens taktomslag er alt annet enn stille og rolig. Folk rekker ikke en gang å skvette i tide. Så fort går det. Og helt uten skjeggvekst.

 

  • 2-0 «Du bli’ itj barsk uten karsk»: Thea Bjelde (uass.) (21)

Etter 20 minutter skjer det igjen. Nielsen snapper et oppspill, løper fra og kjører karusell med en stopper. Hun overlater til Janni Thomsen å fyre av et skudd som blokkeres, og blir liggende igjen i straffefeltet. I klink edru tilstand, omringet av fem av RBKs forsvarsgiganter fulle av XL1 og Rett i koppen, kaster Thea Bjelde, banens minste aktør, seg uredd inn i duellen, og er jammen også tøff nok til å bare fyre løs – i mål ved bakre stolpe. – Vi tenkte at det ble en tøff kamp, og vi visste at vi måtte kjempe oss til seier, og jeg synes vi gjør det på en strålende måte, oppsummerte sogndølen.

 

  • 3-0 «Det bli’ itj fæst uten væst»: Rikke Madsen (Olaug Tvedten) (82)

Olaug Tvedten påfører RBK nok et brudd, og sender gjennom Rikke Madsen. Dansken spiller vesten av to trøndere, fyrer av en rakett i vinkelen fra 15 meter, byr på signaturpartytrikset: baklengs salto, og lover mer fest den siste oktobersøndagen: – Ja, men hold nu kæft. Det er jo bare dejligt. Det er bare fedt å komme inn og bidra. Og det er så dejligt at vi skal til cupfinalen i år igjen. Og en god fest bagefter. Det blir det!

 

  • 4-0 «Du bli’ itj fin uten mokkasin»: Marie Dølvik Markussen (Rikke Madsen, Janni Thomsen) (86)

Mer dansk vorspiel når Janni Thomsen snapper en tversoverpasning, løper fra tre spillere, og (via Rikke Madsen) når Marie Dølvik Markussen på vår venstrekant. Tromsøværingen har funnet formen etter langt skadeavbrekk og lot fottøyet snakke. Dølvik har snøring på hvordan en skaper estetiske møter mellom ball og såle, og satt RBKs keeper på stadig større utfordringer. Først en teknisk brilliant avslutning i stolpen, så et frekt skrudd mot krysset, før finalen: avslutning – med snøring – mellom sisteskansens arm og fot. Det er så fint!

 

For ingen Enga banker RBK.

Dermed forteller jusen at vi har vunnet retten til å spille om Haralds pokal 31. oktober. På sjette forsøk lykkes vi endelig å slå Rosenborgs kvinner – og når vi først får det til ble det ketchupeffekt og grisebank av RBK. Trener Jack Majgaard Jensen mente imidlertid at vi hadde fortjent det mer ved andre anledninger:

  • Nei, jeg synes ikke dette er vår beste performance. Vi har hatt bedre performance mot Rosenborg før, og tapt.

Dansken har trolig rett, men i målskårer Agnete Nielsens rapport fra Vålerenga-garderoben meldes det ikke om at det medfører dempet stemning:

  • Nei, den er selvfølgelig veldig god. Vi er glad og stolt av det vi gjør i dag, og går 100% for gullet.

Vi legger Åge, toget og jusen til side, og lar heller vår venstreback oppsummere lørdagen med en lovlig presis beskrivelse av hvordan dette føles (valgfritt forsterkende adverb etter eget ønske):

  • Så #*%&§ deilig! (Andrine Tomter)

 

Vålerengas lag (4-2-3-1): 1 Hannah Seabert – 4 CJ Bott, 3 Stine Ballisager Pedersen, 11 Ingibjörg Sigurdardottir, 5 Andrine Tomter – 8 Rikke Nygard, 22 Dejana Stefanovic – 25 Janni Thomsen, 18 Thea Bjelde, 20 Marie Dølvik Markussen – 13 Agnete Nielsen.

Vår lovlig gode benk i dag: 27 Olaug Tvedten (fra 57), 26 Rikke Madsen (fra 75), 15 Ylinn Tennebø (fra 87), 10 Synne Jensen (fra 87), 23 Katie Stengel (fra 87), 40 Klara Sporsem, 6 Camilla Huseby, 14 Tina Dalgård Konradsen, 17 Amanda Andradottir.

Cupfinalen spilles søndag 31. oktober kl. 15:00 mot Sandviken!

Denne saken handler omA-LAGET,