Et år forsinket er vi klare for EM.

Denne gang i et Europa fylt av krig og skuddsalver. Etter to somre med avstand og munnbind, har kanskje distansen blitt vel stor mellom folk og grupper. Det er på høy tid at vi igjen kan komme sammen til vennlig kappestrid, i det første restriksjonsfrie fotballmesterskapet på lenge.

– Jeg gleder meg!

Det er Filippa (10) som snakker om å få se på sitt første EM. Alle vi som elsker fotball, har hatt en første gang. Et sekund, et mål, en kamp eller en hel sommer, da vi vi bare forelsket oss hodestups i dette spillet. Og hvem husker ikke vårt første fotballmesterskap. Denne sommeren er det Filippas tur.

Foto: privat.

Fem år er gått siden Sherida Spitse hevet den 7kg tunge UEFA-pokalen, etter å ha beseiret VIF-back Theresa Nielsen og Danmark i finalen. Verken Europa eller verden er helt den samme, men akkurat tilstrekkelig i vater til at Spitse og litt flere Vålerenga-spillere enn sist, igjen kan kjempe om Europas gjeveste trofé. Denne gang rettes oppmerksomhet mot håndtrykkets, Postman Pats og Sauen Shauns hjemland, på øya som både har lært oss å stå i kø, drikke te, sjekke avstanden til perrongen, stå til høyre, gå til venstre, «keep calm» – og spille fotball. I kveld blåses EM i gang på Drømmenes teater – og på Sinsen.

Hjemme i mer bedagelige Engaland har Filippa (10) pakket ned den røde Hasle/Løren-drakten for sommeren. Hun liker å ha ballen i beina, drible og skåre mål. Men også å se på fotball. Og da to år med hjemmeskole, treningsforbud og (nesten) tomme tribuner omsider ble historie, skulle 2022 bli året da Filippa endelig fikk oppleve sin første skikkelige fotballkamp i livet. Og sin andre. Og sin tredje. Alle med Vålerengas damelag, selvfølgelig.

– Det er veldig kult å se de voksne spille. Da lærer man mange nye ting. Jeg liker veldig godt å følge med på Stefanovic. Hun dribler og spiller bra.

Men Filippa her flere favorittspillere. Som samarbeidsklubb har hun og de andre Hasle/Løren-jentene også fått trene med de regjerende cupmesterne.

– Jeg liker godt Jalen, eller «JJ». Hun gav oss noen lure øvelser når vi trente med henne. Så har vi trent med Emma Iversen en gang. Vi øvde på å skyte, og det var veldig gøy. Hun er kul. Så liker jeg Ada Hegerberg godt. Og Guro Pettersen. Hun er legendary!

– Det er kjempegøy når de er trenere. De gir oss mange tips, og vi lærer nye øvelser som vi også bruker etterpå. Jeg har for eksempel lært at vi må forsøke å ha ballen så nærme foten som mulig når vi løper med den.

På den andre siden av Nordsjøen har fem Vålerenga-spillere ankommet. Også de skal oppleve sitt første EM – på banen. For noen har reisen dit vært lang. Guro Pettersen rundet 30 før hun endelig fikk sjansen som førstekeeper for Norge, 15 år etter debuten på U17. For ni år yngre Thea Bjelde gikk det fortere. Sogningen hadde lagt andre planer for sommeren, og spiste middag med kjæresten da landslagssjef Martin Sjögrens telefon plutselig ringte. Til Sogn avis forteller midtbanespilleren om reaksjonen

– Det kom som eit sjokk. Det er veldig stort, og eg blei sjølvsagt veldig glad. Eg skal nyte kvar dag.

Og når heltene fra Intility tar turen videre til fotballens største scene, blir Filippa med til sitt første mesterskap – gjennom skjermen. Landslagsskjerf, signerte fotballkort med VIF-damene og et bilde av henne selv og Ada Hegerberg blir kulissene når EM-kampene skrus på. Drømmen er en dag selv å bli proff, og spille for det norske landslaget.

– Jeg håper de vinner, men jeg er litt usikker på om de klarer det. Jeg håper de kommer langt.

Mens nye drømmer formes i Oslo, skal drømmer leves ut i England. Aldri før har vi sendt så mange spillere til et mesterskap. Og for rutinerte supportere blir det flere kjente fjes enn de 5.

Norge, Danmark og Island stiller hver med tre spillere med Vålerenga-erfaring:

 • Norge: Guro Pettersen, Thea Bjelde og Celin Bizet Ildhusøy (Enga 2017-21)
 • Danmark: Stine Ballisager Pedersen, Janni Thomsen og Rikke Marie Madsen (Enga 2019-21)
 • Island: Ingibjörg Sigrudardottir, Gunnhildur Jonsdottir (Enga 2017) og Amanda Andradottir (Enga 2021)

 

Og også Finland («Tinni» Korpela, Enga 2018-19), Belgia (Tine De Caigny, Enga 2016) og Nederland (Sherida Spitse, Enga 2018-20) byr på gamle helter.

Og om ikke det er nok har Stine Brekken og Emma Iversen spilt Norge til semifinale i U19-EM. Den spilles allerede i kveld kl. 1730 på NRK2.

Slik ser du Enga-spillerne i EM:

 • Torsdag 7. juli kl. 21 Norge-Nord-Irland (TV2)
 • Fredag 8. juli kl. 21 Tyskland-Danmark (NRK1)
 • Søndag 10. juli kl. 18 Belgia-Island (NRK1)
 • Mandag 11. juli kl. 21 England-Norge (NRK1)
 • Tirsdag 12. juli kl. 18 Danmark-Finland (NRK1)
 • Torsdag 14. juli kl. 18 Italia-Island (NRK1)
 • Fredag 15. juli kl. 21 Østerrike-Norge (TV2)
 • Lørdag 16. juli kl. 21 Danmark-Spania (TV2)
 • Mandag 18. juli kl 21 Island-Frankrike (NRK1)

I den første restriksjonsfrie sommeren på tre år, er det også på tide å gjenoppdage gleden av å dele mesterskapsopplevelser med andre. Så om du velger å innta kontraskjæret, Øst, tv-stua på campingplassen, reiser til England eller inviter til EM-fest hjemme, stemmer vi i med Filippa:

– Vi gleder oss!

 

 

Denne saken handler omA-LAGET,