Enorm lettelse etter funn i DMBA-saken

Vålerenga Fotball og LSK Kvinner har denne uken mottatt orienteringen fra Antidoping Norge (ADNO) om at man har funnet kilden til DMBA som ble funnet i prøver tatt av åtte spillere fra de to klubbene i april. Etterforskningen viser at kilden til stoffet var gummigranulatet i LSK-hallen, der kampen ble spilt. Gummigranulat består av små partikler av resirkulert gummi som legges som innfyll i kunstgressbaner for å gi støtdemping og sikre spillegenskaper. Funnet bekrefter at ingen av spillerne har inntatt et forbudt stoff, hverken bevisst eller uaktsomt. Det var etter Toppseriekampen mellom LSK Kvinner og Vålerenga 22. april i LSK-hallen at det ble tatt dopingprøver av åtte spillere, fire fra hvert lag. Alle prøvene viste spor av det forbudte stoffet DMBA, og én Vålerenga-spiller lå over grenseverdien for det som utgjør et mulig brudd på dopingregelverket. 24. mai ble samtlige spillere testet på nytt, og alle disse testene var negative. Antidoping Norge har siden gjennomført omfattende undersøkelser, som nå er avsluttet med et tydelig funn.

Dette er en enorm lettelse, først og fremst for den spilleren som har levd med stor usikkerhet etter å ha avlagt en prøve over grensen, og for spillergruppen som har stått i denne saken som fellesskap. Spillerne har vist imponerende disiplin og solidaritet gjennom hele perioden, og denne nyheten var god å få med seg inn i sommerpausen, sier klubbdirektør Harriet Rudd.

Vålerenga har samarbeidet tett med ADNO, Norges Fotballforbund og LSK Kvinner gjennom hele prosessen, for å understøtte det kritiske arbeidet med å finne kilden til det forbudte stoffet.

Vi vil berømme Antidoping Norge for deres grundige håndtering av en kompleks og krevende sak. ADNO har gjennomført en bred etterforskning, som nå har gitt oss de nødvendige svarene, og en bekreftelse på at spillerne ikke har gjort noe galt. Nå forventer vi at den klare årsaksforklaringen fjerner all risiko for sanksjoner mot spilleren som testet over grensen. Dette er en sak som reiser prinsipielle spørsmål om idrettsutøveres vern når miljøfaktorer utenfor deres kontroll kan lede til positive dopingprøver. Utfallet av denne saken må også lede til en bred diskusjon i idretten om hvordan regelverket kan styrkes for å sikre at utøvere ikke blir dømt for forurensning av miljøet de trener og konkurrerer i, sier Rudd.

Granulatet vurderes ikke som en helserisiko ved vanlig bruk, men funnet viser behovet for mer forskning og klare standarder for materialvalg i fremtidige idrettsanlegg.

Inntil videre vil ikke spillerne kommentere saken; alle spørsmål rettes til klubbledelsen.

Kontakt: Harriet Rudd, klubbdirektør, 458 65 135

Annonse fra Toppserien: