Pressemelding: VAR angår hele fotball-Norge

Etter økende motstand og konfliktnivå har NFF gått ut med at VAR vil bli behandlet på Forbundstinget i 2025. Det er riktig og nødvendig. VAR angår hele fotballfamilien, og må avgjøres basert på en bred og demokratisk prosess.

Supporternes frustrasjon renner over, vi har forståelse for dette også. Norsk fotball kan ikke ligge i krig med seg selv i mange måneder fremover. Nå har president Klaveness også gått ut med en plan for utredning, og styreleder i Norsk Toppfotball har presisert at NTF vil respektere klubbflertall i organisasjonen. Flere av klubbene på herresiden, blant annet Vålerenga Fotball Elite, jobber dessuten aktivt med å sikre at vi får en god prosess rundt VAR-behandlingen i NTF. 

Før disse siste initiativene var det nesten fristende å foreslå at VAR ble stoppet ut sesongen. Nå er det bevegelse - og det er positivt. Alvoret siger inn i toppen av norsk fotball.  

Men – det er ikke bare toppklubbene på herresiden og NFFs styre og administrasjon som skal bestemme den videre ferden for VAR. Det er flere årsaker til dette:

Mange supportere mener at innføringen av VAR mangler legitimitet og støtte både i klubber og i supportermiljøene. Enda flere mener at ordningen forringer kampopplevelsen og ødelegger spillet for supportere og utøvere. Vålerenga Fotball støtter disse synspunktene, og har årsmøtevedtak på at vi ønsker å avvikle VAR.

Supporterne som nå aksjonerer mot VAR i Eliteserien kommer fra mange ulike fotballmiljøer over hele landet, og er meningsberettiget som den viktige aktøren de er for fotballen.

Vi er også bekymret for at dersom VAR befestes vil det medføre en løpende diskusjon om utvidelse av ordningen til flere nivåer, som Toppserien, OBOS-ligaen, og NM.

VAR er også et spørsmål om ressursbruk. Det som brukes på VAR kan med fordel rettes inn mot å utvikle dommere og kampavvikling over hele landet. Nå er VAR både en ressurs- og energilekkasje.

I Sverige sa toppklubbene på herresiden i fjor høst nei til å innføre VAR. Dermed ble det ikke noe av i vårt naboland.

Norsk fotball er demokratisk forankret, og store endringer som påvirker fotballen er derfor felleseie. Det gjelder for eksempel nei til sluttspill for både herrer og kvinner, og tidspunktet for cupfinalene. Det handler om hvordan vi ønsker at norsk fotball skal være.

I Norge har vi nå hatt VAR i et par sesonger, og erfaringene ligger der. Det er derfor helt riktig at Forbundstinget behandler denne saken både bredt og grundig, og at alle aktører i fotballen får uttale seg.

Det forutsetter åpne og inkluderende prosesser i forkant, og at avvikling av VAR er et reelt alternativ både hos NTF og i utredninger inn mot Tinget. Det er den demokratiske veien ut av det uføret vi nå har havnet i. 

27. juli 2024

Jimmy Munkvold (styreleder) - mobil: 917 47 707  

Runar Kvernen (styremedlem) – mobil: 416 02 300

Annonse fra Toppserien: